De Kleine Media

Uitgeverij

Wat is fibromyalgie?

mei 2021

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van fibromyalgie, maar wat is dit nu precies? Kort gezegd is het een aandoening aan bindweefsel en spieren waar vooral vrouwen last van krijgen. De oorzaak is nog steeds onbekend en het stellen van een diagnose lastig. Ook zijn er nog geen medicijnen voor fibromyalgie, wat genezing onmogelijk maakt. Maar er zijn wel manieren om minder hinder te ondervinden van de aandoening en een fysiotherapeut kan hierbij helpen. Als je klachten ervaart die op deze ziekte wijzen, dan is het zeker de moeite waard om te kijken wat fysiotherapie voor jou kan betekenen.

Aanwijzingen dat jij fibromyalgie hebt

Als jij lichamelijke klachten ervaart, dan wil je natuurlijk graag weten waar dit door komt. Zou het misschien zo kunnen zijn dat jij last hebt van fibromyalgie? Welke klachten ervaren patiënten die hier aan lijden? Het is te herkennen aan:

  • pijn
  • stijfheid
  • vermoeidheid

De oorzaak bevindt zich in het bindweefsel rond de gewrichten en in de spieren. Je zult de pijn en stijfheid dus vooral op die plekken opmerken. Nu denk je misschien, bij reuma en artrose heb je op diezelfde plekken klachten, kan het daarmee niet verward worden? Maar een groot verschil is dat er bij fibromyalgie geen lichamelijke afwijkingen te vinden zijn, terwijl je deze bij reuma en artrose wel heel duidelijk ziet. Dat is dus een groot verschil. Als er geen lichamelijke afwijkingen te vinden zijn, hoe wordt er dan vastgesteld dat je juist van deze aandoening last hebt? Dat gaat op basis van de klachten die jij ervaart en op de aanwezigheid van tenderpoints. Dit zijn achttien plekken op het lichaam die pijn doen als er op gedrukt wordt. Bij sommige patiënten zullen al deze punten pijn doen, andere hebben maar van een paar tenderpoints last en dit kan in de loop der tijd ook nog wisselen. Fibromyalgie vaststellen kan om die redenen dus best lastig zijn.

Behandeling

Doordat het onduidelijk is waardoor deze pijn, stijfheid en vermoeid ontstaat, is het ook lastig om een behandelmethode te vinden. Waar je baat bij kunt hebben als fibromyalgie patiënt, is het gebruik van pijnstillers en slaapmiddelen. Overleg hierover met je arts om te kijken of dit voor jou mogelijkheden zijn. Daarnaast kan fysiotherapie verlichting bieden. De spieren en het uithoudingsvermogen worden dan langzaam getraind, zodat alles sterker wordt. Ook ontspanningsoefeningen kunnen verlichting bieden, net als warmte van bijvoorbeeld een infraroodlamp. Op die manier kun je jouw klachten dus wel wat verminderen, zodat fibromyalgie jouw leven niet gaat overheersen. Wil jij op zoek naar een fysiotherapeut die jou kan helpen bij het verminderen van jouw klachten? Ga dan naar de site van Hier Heb Ik Pijn. Hier kun je ook meer informatie over deze aandoening vinden en je kunt er een checklist invullen om na te gaan hoe groot de kans is dat jij hier last van hebt. Wil jij in contact komen met andere patiënten? Ook dat kan via het forum van deze site. Voor alles rondom fibromyalgie is het daarom een aanrader om de website van Hier Heb Ik Pijn te bezoeken.