De Kleine Media

Uitgeverij

Wat is de wbso?

februari 2021

Ben jij ondernemer? Dan kan het zijn dat jij gebruik zou kunnen maken van de wbso. Iedereen weet waarschijnlijk wel dat de Nederlandse overheid verschillende regelingen bedacht heeft om bepaalde zaken voor ondernemers aantrekkelijker te maken. Maar het kan best lastig zijn om bij te houden welke regelingen er allemaal zijn en welke op jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn. Bijvoorbeeld de wbso: wat is dit precies en voor wie is het bedoeld? Kun jij hier gebruik van maken en zo ja, hoe doe je dit dan? Allemaal vragen die je kunt hebben en die we hieronder voor je zullen proberen te beantwoorden.

Wbso is voor innovaties

Het eerste wat je moet weten als je je afvraagt of een regeling voor jouw bedrijf toepasbaar is of niet, is waarvoor het precies bedoeld is. In dit geval gaat het om bedrijven die zich bezighouden met innovaties van producten, productieprocessen of diensten. Je kunt bijvoorbeeld een beroep doen op de wbso als je:

  • een nieuw product ontwerpt of een bestaand product verbetert
  • een innovatief productieproces ontwikkeld of bestaande productieprocessen verbetert
  • een innovatieve dienst ontwikkelt
  • binnen de EU technisch-wetenschappelijk onderzoek verricht

Het is dus eigenlijk heel breed en dat betekent dat er heel veel verschillende projecten voor in aanmerking kunnen komen. Welke bedrijven kunnen nu een beroep doen op de wbso? Eigenlijk staat dit voor alle ondernemingen open. Of je nu een eenmanszaak hebt of een grote internationale onderneming, dat maakt verder niet uit. Het gaat echt om het innovatieve aspect van jouw project, dat is waar naar gekeken wordt. Maar er zijn natuurlijk wel wat regels waar je aan moet voldoen, anders zou iedereen een aanvraag voor de wbso doen. Zo moet je in ieder geval ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn als jij een eenmanszaak bent. Daarnaast moet er minstens 500 uur in een jaar aan de innovaties of onderzoek hiervoor besteed worden, door jouzelf of door werknemers.

Aanvraag doen

Voldoe jij aan de hiervoor genoemde punten? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen een aanvraag te doen. Vanuit de wbso krijg je dan subsidie voor een deel van de loonkosten. Hoe hoog dit precies is, hangt af van het soort onderneming dat je hebt en het hangt af van de hoogte van het loon. Deze subsidie is namelijk een bepaald percentage van de loonkosten of, voor zzp’ers, een vastgesteld bedrag. De hoogte van de totale subsidie kunnen we hier dus niet geven omdat sterk per situatie verschilt. Wil jij een aanvraag doen? Dan zijn er verschillende papieren die je op moet sturen, je moet bijvoorbeeld een projectomschrijving indienen, maar ook een schatting van het aantal uren dat er aan het project besteed zullen worden en de kosten die ervoor gemaakt zullen worden. Om ervoor te zorgen dat jouw aanvraag aan alle eisen voldoet, is het raadzaam om wbsoburo in te schakelen. Zij houden zich dagelijks bezig met de wbso en weten dan ook precies aan welke regels aanvragen moeten voldoen. Zo maak je de kans een stuk groter dat jouw aanvraag goedgekeurd wordt en bovendien hou jij zelf zo meer tijd over om met het project zelf aan de slag te gaan.

Lees meer…