De Kleine Media

Uitgeverij

Uitleg rood voor rood regeling gezocht? Boerderijmakelaar legt uit!

mei 2019

Bent u tijdens uw zoektocht naar een mooie nieuwe woonboerderij of landhuis in de provincie van Overijssel en Gelderland de ‘rood voor rood regeling’ tegengekomen? Het is een belangrijke doch complexe regeling als het gaat om onder andere het slopen van oude schuren. Als u minimaal 850 m2 wilt slopen, dan kan er een bouwrecht worden verstrekt voor een nieuwe woning. Bij voorkeur uiteraard op eigen locatie, waarvoor het landschap al is ingepast. Wilt u alles weten over de rood voor rood regeling, neem dan gelijk contact op met Boerderijmakelaar. Met onze jarenlange ervaring en actuele kennis binnen de provincie Gelderland en Overijssel, weet u zeker dat u goed op de hoogte bent van uw mogelijkheden.

Rood voor rood regeling voorbeeld

Aan de hand van een concreet voorbeeld, leggen wij uit hoe deze regeling er in de praktijk uitziet. De theorie houdt in dat met de opbrengst van de bouwkavel, de sloop van de schuren en de landschappelijke inrichting wordt betaald.

U heeft een bestaande boerderij en wilt graag een nieuwe bouwkavel van 1000 m2 grond realiseren naast u. Daarvoor sloopt u minimaal 850 m2 aan oude schuren. De opbrengst van de bouwkavel wordt geschat op €200.000. Als initiatiefnemer, dient u dit bedrag te investeren in de ruimtelijke kwaliteit. Dit ziet er als volgt uit:
Sloopkosten van gebouwen van minimaal 850 m2: €40.000
Asbest verwijderen: €25.000
Architect voor landschapsplan: €2500
Principeverzoek met definitief plan: €5000
Flora, fauna en bodemonderzoek: €3000
Leges van de gemeente: €10.000
Bouwrijp maken kavel met elektra, riool, etc. €15.000
Bestemmingsplan regels met verbeelding schrijven: €2500

Totale kosten komen hierdoor op €103.000.

Van het slopen van de schuren mag u zelf 33% van de restwaarde als corrigerende vervangingswaarde behouden. Als dit bijvoorbeeld €100.000 is, mag u zelf €33.000 houden.

De uiteindelijke som is dan als volgt:
Bouwkavel €200.000
Min de totale kosten voor ruimtelijke kwaliteit – €103.000
Min de vergoeding gecorrigeerde vervangingswaarde – €33.000
Over blijft: €64.000

Dit bedrag moet u betalen aan de gemeente als groenfonds of investeren in uw eigen erf.

Is het verstandig de rood voor rood regeling toe te passen?

Zonde om zomaar €64.000 aan de gemeente te moeten geven. Haal ook het optimale uit uw eigen erf. Kies voor een adviseur van Boerderijmakelaar om het meeste en beste resultaat te behalen. Als ervaren makelaars uit het vak, zijn wij op de hoogte van alle financiële mogelijkheden en regelingen die er bestaan. Wij zien daarom niet alleen kansen voor de ontwikkeling van uw erf, maar houden zeker rekening met bijvoorbeeld de afrekening met de belasting en stakingswinst voor stoppende boeren. Het betalen van stakingswinst kan u al gauw €33.000 kosten. Dat is toch het bedrag wat u zelf mocht houden? Ja, om juist die stakingswinst te kunnen betalen. U bent er dus tot nu toe nog niet beter van geworden om een tweede woning naast uw boerderij te laten bouwen.
Wellicht vraagt u zich af of uw boerderij niet juist minder waard is geworden. Het is daarom een goede optie om de bouwkavel voor €300.000 te verlopen, terwijl u dacht dat deze maar €200.000 zou opleveren. Als ervaren adviseurs helpen wij u graag verder om zoveel mogelijk te halen uit uw investering!

Voor meer informatie over de rood-voor-rood regeling kunt u terecht bij Boerderijmakelaar

  • Ervaren makelaars uit Gelderland en Overijssel
  • Volledig op de hoogte van de actuele wetten en regelgeving
  • Betrokken en meedenkend
  • Voorkom veel gemaakte fouten
  • Inzicht in uw mogelijkheden
  • Zoveel mogelijk resultaat en winst halen uit uw investering
  • Goed geïnformeerd van start gaan om teleurstelling te voorkomen

Wilt u graag persoonlijk advies over de rood voor rood regeling? Plan dan een afspraak in met één van onze vriendelijke adviseurs: noaber.nu! Wij helpen u graag verder tot een weloverwogen beslissing.