De Kleine Media

Uitgeverij

Oude schaftwagen verbouwen en omtoveren tot pipowagen voor een leuke vakantie

januari 2019

In mijn kindertijd heb ik veel gekampeerd. Elke zomervakantie gingen mijn ouders, mijn twee broers en ik naar Zuid-Frankrijk en kampeerden we daar op een camping nabij Nice. Mijn broers en ik hebben altijd de tijd van ons leven gehad en mijn ouders hadden altijd een gevoel van vrijheid als we kampeerden. Later kochten ze een caravan. We hadden meer het gevoel van luxe gecombineerd met vrijheid. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind middenin een geluksmoment op de camping bedacht dat ik dit later ook met mijn gezin wilde gaan doen. Toen ik meer dan twintig jaar later een gezinnetje kreeg met mijn man, kon ik niet wachten tot we met zijn allen op vakantie konden gaan. Dat gebeurde uiteindelijk voor het eerst toen onze jongste dochter twee jaar oud was. Het vervelende was alleen dat mijn man niet van kamperen hield. Dat was wel een kleine domper voor mij. Ik ben niet het type dat houdt van hotels of luxe holiday resorts. Mijn man is niet het type kampeerder in een tent op een camping of in de natuur. Ik zag mijn ideale vakantie samen met mijn gezin in duigen vallen.

Vakantie in een pipowagen als oplossing voor ons ‘probleem’

Via airbnb kwamen we in contact met een koppel in midden-Frankrijk dat op het land van hun boerderij een aantal bijzondere vakantie accommodaties. Zo hadden ze een traditionele ronde tent uit Mongolië, een mooie grote tipi van de indianen uit South Dakota en een geweldig mooie, bontgekleurde pipowagen. Ik liet de pipowagen aan mijn man zien en hij werd enorm enthousiast. We namen contact op met het stel dat de bijzondere vakantie onderkomens verhuurde en de wagen was nog vrij. Wij boekten de wagen voor tweeëneenhalve week in de zomer van 2017. Ik kan je vertellen dat we een geweldige tijd met elkaar hebben beleefd. De kinderen werden helemaal enthousiast en vrolijk van de pipowagen en mijn man en ik hebben enorm genoten. We liepen op onze blote voeten om en in de wagen en we beleefden een immens gevoel van vrijheid:

  • We kookten in de pipowagen;
  • we speelden leuke spelletjes aan de tafel;
  • we sliepen comfortabel in de bedden achterin de wagen;
  • we genoten van de zon voor de wagen.

En wanneer de kinderen sliepen, zaten we op onze stoeltjes buiten onder de mooie sterrenhemel. We kletsten met elkaar of we waren stil en keken naar de sterren. Dit was waar ik in mijn jeugd van had gedroomd.

Een schaftwagen verbouwen tot een droom

Na die vakantie begon bij ons beiden het plan vorm te krijgen om een pipowagen aan te schaffen en deze te verhuren voor iedereen die er in wilde verblijven. Een kleine zoektocht op Marktplaats leerde ons echter dat een pipowagen enorm duur is. We bedachten ons toen dat de verhuurders van de vakantie vertelden dat zij zelf een schaftwagen hadden omgebouwd tot een pipowagen. We gingen onze zoektocht anders uitvoeren en zochten naar een betaalbare schaftwagen. Die vonden we uiteindelijk op de website van Harmsen Materieel op Harmsenmaterieel.nl. Een weliswaar gebruikte wagen, maar wel een die constructief nog tip top in orde was. Mijn man en ik hebben de schaftwagen tot ons project bestempeld. We hebben rondgekeken welke indeling wij graag willen toepassen, welke kleuren we willen gebruiken en elk weekend besteden we er samen een aantal uurtjes aan. De kinderen helpen ons ook en we hebben al een paar mooie gekleurde tekeningen op de wagen staan. Ik kan niet wachten tot de pipowagen klaar is en een standplaats heeft aan het einde van onze grote tuin. Nog een droom.