Uitgeverij

Ook erp systemen voor kleinere bedrijven

Ook erp systemen voor kleinere bedrijven

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord over systeemsoftware die het leven van een ondernemer makkelijker kan maken. Hoe meer processen er sneller gekoppeld kunnen worden, hoe makkelijker het wordt om meer omzet te draaien, of meer gedaan te krijgen. Daarom is het van belang dat er gewerkt wordt met de slimst mogelijke toepassingen. Maar dát is niet altijd even makkelijk. Als startende ondernemer moet je keuzes maken wanneer het aankomt op de handelingen die verricht worden en de kennis die ingekocht wordt. Als startup heb je nog lang niet alle mogelijkheden die je wilt hebben, en ook ontbreekt in veel gevallen het kapitaal om direct alle aanpassingen te verrichten die nodig zijn. Maar erp systemen zijn wel degelijk een handige investering, zeker wanneer je meer gedaan wilt krijgen binnen korte tijd. En, wanneer je als startup begint met erp systemen, de kosten erg mee zullen vallen. Er zijn nog niet veel processen die gekoppeld moeten worden, maar wanneer de basis eenmaal staat, wordt het doorgroeien een stuk makkelijker in de toekomst. De kracht van de erp systemen is voornamelijk dat deze met je mee kunnen groeien, en dat is een belangrijke waarde binnen een bedrijf dat opgezet is om te gaan groeien in de nabije toekomst.

Wat erp systemen doen voor een startup

Op het moment dat je net bent begonnen met je bedrijf, wil je geen fouten maken. Je wilt het uitbetalen van de lonen niet vergeten door de drukte, je wilt alle materialen op voorraad hebben en je wilt orders direct aan kunnen nemen en factureren wanneer deze eenmaal opgeleverd zijn. Wil je zeker weten dat de kans minimaal wordt dat er iets verkeerd gaat omdat je gewoon te druk bent met het opzetten van jouw startup? Kies dan voor erp systemen die je het werk uit handen kunnen nemen. Deze systemen zijn opgezet om kort te kunnen schakelen. Dat betekent concreet dat je altijd de voorraden hebt, altijd jouw mensen uitbetaalt op het goede moment en rekeningen kunt sturen zonder eerst met een planboek en rekenmachine aan de slag te gaan. Dit is niet alleen tijdwinst. Het zorgt er ook voor dat alle mensen om je heen tevreden zijn en tevreden blijven. En dat is belangrijk wanneer je een beginnend bedrijf hebt, want dat is waar jij de punten kunt scoren die de concurrenten op dit moment nog missen. Pure winst dus op de langere termijn. Zo kun je makkelijker de strijd instappen met de concurrenten die nog geen gebruik maken van erp systemen, of nog moeten beginnen met het opzetten van de software maar daar problemen bij hebben omdat er te veel processen gekoppeld moeten worden.

Direct aan de slag

We raden alle startups aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met het nadenken over de mogelijkheden om slimmer te gaan werken. Zo snel mogelijk starten lijkt een sterke doelstelling, maar vergeet niet dat een blanco papier nog volledig ingericht kan worden op de beste manieren. Wanneer je eenmaal complete processen hebt lopen, is het doen van aanpassingen lastig en kost het bijvoorbeeld al meer moeite om erp systemen goed te laten werken voor jouw bedrijf. Wil je zeker weten dat je de beste basis hebt, begin dan op tijd met nadenken, en niet met werken. De erp systemen kunnen je veel denkwerk uit handen nemen en dat is handig wanneer je genoeg andere dingen te doen hebt, zoals het vinden van de juiste leveranciers en manieren om de afzetmarkt te motiveren om juist jouw producten aan te schaffen in de toekomst.