De Kleine Media

Uitgeverij

Is een warmtepomp aanschaffen duur?

januari 2021

Steeds meer mensen zoeken naar manieren om hun woning duurzamer te maken. Verwarmen door middel van een warmtepomp is een van de maatregelen die je op dit gebied kunt nemen. Maar werkt dit wel goed en is het niet heel erg duur om een dergelijk apparaat aan te schaffen? Dit zijn vragen die bij veel mensen spelen en terecht. Een bijdrage leveren aan een beter milieu is belangrijk, maar je eigen financi├źn ook. Gelukkig zijn er subsidies mogelijk voor het aanschaffen van een warmtepomp, dat maakt de aanschaf hiervan toch net even wat voordeliger!

Subsidie aanvragen

De overheid is zich er sterk van bewust dat er verschillende maatregelen genomen moeten worden als we de opwarming van de aarde een halt toe willen roepen. Een van de stappen die gezet moeten worden, is het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp kan hier een bijdrage aanleveren. Deze pompen werken immers op stroom en dat kan groen opgewekt worden door middel van zonnepanelen en windmolens. Maar veel mensen vragen zich af of hun woning wel geschikt is om op deze manier verwarmd te worden. Belangrijk om daarbij te weten is dat je niet alleen kunt kiezen voor een warmtepomp die volledig op stroom werkt, maar dat je ook kunt kiezen voor een hybride variant. Deze werkt in combinatie met jouw cv-ketel. Op de meeste dagen kan de pomp prima ervoor zorgen dat jouw woning goed op temperatuur komt, maar op de koudste dagen van het jaar kan dit soms wat lastig zijn. Op die dagen kan de cv-ketel het dan overnemen. Zo weet je zeker dat het ook dan aangenaam warm wordt in huis. Wat voor warmtepomp jij ook kiest, vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie kun je altijd subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Hoe hoog deze subsidie is, hangt dan wel weer af van het type dat jij kiest.

Kosten voor warmtepomp

Voor de aanschaf van dit verwarmingssysteem kun je dus subsidie krijgen, wat de aanschafprijs wat lager maakt. Maar hoe zit het verder financieel? Hoe snel verdien je deze aankoop nu weer terug? Je kunt rekenen op een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar. Je bespaart namelijk op verschillende zaken als je eenmaal een warmtepomp hebt. Zo zal je gasverbruik een stuk lager worden, je cv-ketel hoeft immers bijna nooit meer aan te slaan. Met de stijgende gasprijzen levert dat al snel een flink financieel voordeel. Daarnaast is het zo dat je ketel ook een langere levensduur krijgt, doordat deze minder vaak gebruikt wordt. Je hoeft dus niet snel weer een nieuwe aan te schaffen. De warmtepomp verdien je dus in ongeveer zeven jaar terug door:

  • een lager gasverbruik
  • minder onderhoudskosten en langere levensduur van cv-ketel
  • aanschafsubsidie vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie

Wat wel belangrijk is, is om er voor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is, dat scheelt de pomp heel veel werk. Houd er wel rekening mee dat je stroomverbruik omhoog zal gaan, omdat de hybride warmtepomp op stroom werkt. Het kan daarom raadzaam zijn om niet alleen een pomp te kopen bij hallostroom, maar ook meteen zonnepanelen bij hen te huren om je stroomkosten ook laag te houden.